Nie piekę ostatnio często, ale jagodzianki z serem i kruszonką śniły mi się już po nocach. Biorąc pod uwagę, że sezon na owoce jagodowe jest w swoim szczycie, nie sposób nie wykorzystać tej okazji do stworzenia czegoś wyjątkowego. Klasyczne jagodzianki postanowiłam jednak podkręcić nadzieniem z białego sera, co uważam za świetne połączenie. Tak naprawdę możemy w tym przepisie wykorzystać ulubione, sezonowe owoce – ja miałam pod ręką również porzeczki i borówkę amerykańską, więc niektóre bułeczki wyszły prawdziwie wieloowocowo 😉 Upieczcie i podzielcie się z najbliższymi, albo spakujcie je w papier śniadaniowy i ruszajcie na prawdziwy piknik w plenerze!
Na podstawie tego przepisu
Jagodzianki z serem i kruszonką
Składniki na 12 jagodzianek:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
szczypta soli
250 ml mleka (u mnie pół na pół mleko krowie i kokosowe, polecam!)
1 jajko
50 g masła, roztopionego i schłodzonego do temp. pokojowej
100 g cukru
8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
200 g twarogu półtłustego
100 g skyra waniliowego
2 łyżki cukru
200 g jagód/borówek/czarnej porzeczki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
100 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne (około 10 minut). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W międzyczasie twaróg zblendować ze skyrem i cukrem na gładką masę. Owoce umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć je skrobią ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki, następnie każdy z nich zgnieść dłonią w placek i na jego środku umieścić łyżkę twarogu i łyżeczkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazło się nadzienie ani mąka (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie zrolować nadając jej kształt owalny. Gotowe bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – od 30 – 45 minut (lub dłużej).
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce, palcami rozcierając do uzyskania odpowiedniego, grudkowatego ciasta.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować roztrzepanym żółtkiem i obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
1 Komentarz
Zielona kawa
28 grudnia 2022 at 11:34Jagodzianki bardzo pyszne. Smakują jak za dawnych lat 🙂