Bułki/ Pieczywo

Bułki orkiszowo-żytnie

Chociaż codzienne obowiązki nie pozwalają mi na częsty wypiek chleba czy bułek, nie wyobrażam sobie, że by na świątecznym stole zabrakło domowego pieczywa. Ostatnio wypróbowałam przepis na orkiszowo-żytnie bułki, które wzbogaciłam o pestki dyni i czarnuszkę. Pyszny, zdrowy wypiek, którego na próżno szukać w sklepach 🙂 Takie bułki są naprawdę proste do zrobienia i znakomicie będą pasowały do wszystkich pyszności na wielkanocnym stole.

Składniki (na 10 bułek):
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 300-350 ml wody*
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • garść pestek dyni
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • do posypania: ulubione ziarna lub pestki (u mnie czarnuszka i pestki dyni)
* mąki pochodzące od różnych producentów w różnym stopniu będą chłonąć wodę, dlatego należy dodawać ją stopniowo
Mleko podgrzać do temp. pokojowej. Rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zacznie pracować.
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, pestki dyni, płatki owsiane i siemię lniane, wymieszać. Wlać rozczyn drożdżowy oraz olej i stopniowo dolewać wody, mieszając ciasto drewnianą łyżką (może okazać się, że wystarczy dodać mniej wody, niż przewidziałam w przepisie). Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać rękami przez około 10 minut, aż będzie jednolite. Może lekko się kleić, jeśli będzie jednak zbyt rzadkie, dodać nieco więcej mąki.
Ciasto przełożyć do czystej miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (na około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i podzielić na ok. 10 części. Z każdej formować okrągłą (lub podłużną) bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Pozostawic do wyrośnięcia na ok. 15 minut – w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi pestkami. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż będą złociste.
Uwaga – do ciasta można dodać posiekane suszone pomidory, jeśli zamierzacie jeść takie bułki z wytrawnymi dodatkami. Polecam 🙂
Smacznego!
Do wygrania atrakcyjne bony do sklepu Naturalnie Zdrowe 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj