Jak dawno nie robiłam domowego pieczywa! Tęskniąc za zapachem gorących, ziarnistych bułek, zakasałam rękawy i po kilku godzinach mogłam spełnić moją ogromną zachciankę…
Składniki (na 6 bułek):
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub ok. 20 g świeżych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pestki dyni do posypania
Mąki przesiać, wymieszać z solą, pestkami, siemieniem i płatkami owsianymi. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować (używając świeżych, zrobić wcześniej rozczyn). W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże i wymieszać. Stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (lub więcej).
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Formować bułki (u mnie podłużne, mogą być też okrągłe), pozostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami. Piec przez ok. 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15-20 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Formować bułki (u mnie podłużne, mogą być też okrągłe), pozostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami. Piec przez ok. 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15-20 minut.
Brak komentarzy