Powroty z wakacji do normalności dnia codziennego zawsze są takie trudne. Umilam więc sobie poranek, piekąc ciasto, a raczej ciastko – bo ta mała słodkość jest przeznaczona tylko dla mnie. Słodkość, która nie zawiera cukru. Zamiast niego w roli „słodzika” użyłam domowego musu jabłkowego, który gości teraz w mojej kuchni w ogromnych ilościach. Dodałam też mąkę pełnoziarnistą, więc chyba mogę zakwalifikować ten wypiek do całkiem zdrowych. Odrobina egoizmu z rana czasem jest bardzo przyjemna.
Składniki (1 porcja):
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki musu jabłkowego*
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
- 1/2 gruszki
- płatki migdałów do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem i szczyptą soli oraz cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wbić jajko, dodać jogurt i mus jabłkowy, dobrze wymieszać. Kokilkę wysmarować masłem, przelać do niej ciasto. Ułożyć na wierzchu połowę gruszki, posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
*użyłam domowego musu jabłkowego – są to po prostu jabłka duszone z cynamonem.
Brak komentarzy