Małe wypieki/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Ciastko czekoladowe z kaszy owsianej

Pora na kolejny dzień w ramach tygodnia FIT! Tym razem postawiłam na zdrową słodycz. Co to takiego? Wygląda jak ciastko, smakuje jak ciastko… a w rzeczywistości to pieczona kasza owsiana. W takiej formie spokojnie możecie zjeść ją na śniadanie, bo jest naprawdę sycąca. Moje „ciastko” nadziałam masłem orzechowym, ale świetnie sprawdzi się także w wersji z dżemem lub twarożkiem. To moje pierwsze podejście do kaszy owsianej i z pewnością nie ostatnie, bo bardzo mi posmakowała. Polecam!

Składniki (na jedno ciastko):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kaszy owsianej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 4 daktyle
  • garść pestek dyni
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania kokilki
Mleko zagotować z dodatkiem cukru i kakao. Wsypać kaszę, zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście minut, mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu. Odstawić z ognia i zblendować, pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni i wysmarować kokilkę odrobiną masła lub oleju.
Do ostudzonej kaszy dodać pokrojone drobno daktyle i pestki dyni (zostawić 1 łyżeczkę do posypania wierzchu) oraz proszek do pieczenia. Połowę masy przełożyć do kokilki, nałożyć łyżeczkę masła orzechowego i przykryć resztą kaszy. Posypać pestkami dyni i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 
Po upieczeniu pozostawić ciastko do ostudzenia, po czym ostrożnie wyjąć z foremki, delikatnie oddzielając boki nożem.
Smacznego!
PS: kasza owsiana jest teraz łatwo dostępna w wielu sklepach, warto się rozejrzeć!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj