Bez kategorii

Musli bez cukru.. Czy na pewno?

Kiedy z opakowania produktu krzyczy do mnie napis: “Bez dodatku cukru!”, zapala się u mnie czerwona lampka przezorności. Niestety, często jest to bowiem tylko chwyt marketingowy, wraz z całą masą innych haseł typu: “fit”, “lekki”, czy “dietetyczny”. Jeśli coś nie zawiera cukru, to pewnie zawiera inne “substancje słodzące”, które mogą być nawet bardziej niebezpieczne, niż sam cukier…

Ciekawa, jak będzie tym razem, zerknęłam na skład bohatera dzisiejszego wpisu – Musli LO bez dodatku cukru z Granatem i Inuliną od Sante. I co? Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Bo tak jak mówi napis na przodzie opakowania, ta mieszanka musli nie zawiera ani cukru, ani sztucznych substancji słodzących. Co więcej, skład jest pozbawiony obcobrzmiących nazw, a aromat, którego akurat bym się pozbyła, stoi na ostatnim miejscu:

Skład:
Płatki 83,2% (owsiane, jęczmienne, orkiszowe), rodzynka, inulina 4%, kostka żelowa jagoda-granat 3,4% (owoce: zagęszczone puree z jabłek, zagęszczony sok jabłkowy, puree z jagód, puree z granata, zagęszczony sok z owoców czarnego bzu; substancja żelująca: pektyny, błonnik z owoców cytrusowych, aromat), jabłko suszone (jabłko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), aromat.

Produkt zawiera gluten.
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, mleka oraz soi.

Co pisze producent?

Wartości odżywcze


Musli LO to produkt, który nie zawiera dodatku cukru. Wyczuwalna słodycz Musli LO pochodzi bowiem z naturalnych cukrów zawartych w owocach oraz jest wynikiem wzbogacenia produktu inuliną – naturalnym węglowodanem zaliczanym do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Musli LO z granatem to produkt zaliczony do kategorii musli LO, które wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niską zawartością kwasów tłuszczowych. Musli LO z granatem wyróżnia się wysoką 11,3% błonnika.

Musli LO skomponowane jest w 83,2 % z płatków owsianych, jęczmiennych i orkiszowych. Produkt sposobem na pozyskanie składników odżywczych i witamin każdego dnia. Musli LO to również źródło witamin i składników mineralnych. Tiamina, kwas foliowy oraz potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź i magnez… wszystko zawarte w 300-gramowym opakowaniu Musli LO bez dodatku cukru z granatem.


Czy warto?
Moim zdaniem – tak! Ma dobry skład, jest smaczny i przede wszystkim – smakuje naturalnie. Bardzo smakuje mi dodatek granatu i jagody – lekko kwaśny i orzeźwiający. Myślę, że to produkt zbliżony do domowej mieszanki, jaką możemy przygotować z suszonych owoców i płatków. Chętnie sięgam po to musli wtedy, kiedy rano nie mam czasu na gotowanie owsianki – podgrzewam wtedy tylko mleko, zalewam nim płatki i nie muszę się martwić, że dostarczam przy okazji organizmowi masę innych, niekoniecznie potrzebnych składników. Jest to produkt, na który warto zwrócić uwagę w sklepach. Nie ma teraz wielu produktów śniadaniowych całkowicie pozbawionych cukru – a to musli pozytywnie wypada na tle innych, śniadaniowych produktów.

Brak komentarzy

Skomentuj