Bez kategorii

Owsiane pierniczki

Rok czekania, tygodnie przygotowań… I oto są. Święta!

Kochani, życzę Wam, abyście jak najradośniej spędzili ten wspaniały czas. Poczuli magiczną atmosferę, byli uśmiechnięci od ucha do ucha i zadowoleni ze swoich kulinarnych (i nie tylko) poczynań 🙂 Wesołych Świąt, niech Wasze marzenia spełnią się w tym pięknym okresie!

Zostawiam przepis na owsiane pierniczki, które zrobiłam z przepisu Anny (addio pomidory). Są pyszne. Jeśli jeszcze nie zrobiliście pierników, a macie chwilkę czasu, polecam ten ciekawy i błyskawiczny przepis!



Składniki: (u mnie wyszły 4 blachy małych ciasteczek)


275 g zmielonych płatków owsianych
100 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej (lub innej skrobii)
50 g glukozy w proszku
50 g przyprawy do piernika
10 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam 1 łyżeczkę)
szczypta soli
175 g miodu
115 g miękkiego masła
5 łyżek mleka

Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie sypkie składniki.
Dodajemy masło, miód i mleko. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 160 stopni.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy lub lepimy kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy bez nawiewu przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy łopatką na kratkę. Pozostawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem po prostu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.

Brak komentarzy

Skomentuj