Pierniki

Piernik bananowy

Jeśli jeszcze macie ochotę na szybkie i proste ciasto, zerknijcie na ten przepis. Piernik bananowy, a właściwie ciasto bananowo-piernikowe z czekoladą to smaczna propozycja na święta i nie tylko. Moje ciasto upiekłam w foremkach w kształcie serca, ozdobiłam, zapakowałam i… podarowałam w prezencie. Domowe podarunki są przecież zawsze mile widziane:)

 

inspiracja: Blondies in the kitchen

Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika
60 g cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao

dodatkowo: rodzynki, posiekana skórka pomarańczowa, posiekana gorzka czekolada

W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawy. W osobnym naczyniu wymieszać rozgniecionego na papkę banana, olej, miód, roztrzepane jajka, sok z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Wsypać dodatki: rodzynki, skórkę, posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać łyżką.
Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (keksówka o wym. 20x10cm lub mniejsze, silikonowe foremki). Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący od bananów). Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj