Jeśli jeszcze macie ochotę na szybkie i proste ciasto, zerknijcie na ten przepis. Piernik bananowy, a właściwie ciasto bananowo-piernikowe z czekoladą to smaczna propozycja na święta i nie tylko. Moje ciasto upiekłam w foremkach w kształcie serca, ozdobiłam, zapakowałam i… podarowałam w prezencie. Domowe podarunki są przecież zawsze mile widziane:)
inspiracja: Blondies in the kitchen
Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika
60 g cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
dodatkowo: rodzynki, posiekana skórka pomarańczowa, posiekana gorzka czekolada
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawy. W osobnym naczyniu wymieszać rozgniecionego na papkę banana, olej, miód, roztrzepane jajka, sok z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Wsypać dodatki: rodzynki, skórkę, posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać łyżką.
Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (keksówka o wym. 20x10cm lub mniejsze, silikonowe foremki). Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący od bananów). Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy