Ciastka

Pierniczki z kokosową nutą

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku nieco je unowocześniłam, dodając do ciasta mąkę kokosową obok zwykłej, pszennej. Wyszły z tego wspaniałe, kruche pierniczki, które nie rosną zbyt mocno – przez co ładnie zachowują wycięte kształty. Lekko kokosowy posmak obok korzennych przypraw sprawia, że jest w tych pierniczkach coś niezwykłego. Jeśli nie macie mąki kokosowej, możecie też spróbować ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, powinno się udać 🙂

inspiracja: Modern Taste

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 200 g miodu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Mąkę pszenną, kokosową, przyprawę do piernika, sodę, sól i kakao wymieszać w misce. Dodać jajko, miód i masło. Zagnieść ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać pierniczki. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem, bez konieczności zachowania dużych odstępów. Piec w 180°C przez ok. 10 min. Ostudzić i przełożyć do puszki lub polukrować.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj