Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku nieco je unowocześniłam, dodając do ciasta mąkę kokosową obok zwykłej, pszennej. Wyszły z tego wspaniałe, kruche pierniczki, które nie rosną zbyt mocno – przez co ładnie zachowują wycięte kształty. Lekko kokosowy posmak obok korzennych przypraw sprawia, że jest w tych pierniczkach coś niezwykłego. Jeśli nie macie mąki kokosowej, możecie też spróbować ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, powinno się udać 🙂
inspiracja: Modern Taste
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
- szczypta soli
- 100 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 200 g miodu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną, kokosową, przyprawę do piernika, sodę, sól i kakao wymieszać w misce. Dodać jajko, miód i masło. Zagnieść ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać pierniczki. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem, bez konieczności zachowania dużych odstępów. Piec w 180°C przez ok. 10 min. Ostudzić i przełożyć do puszki lub polukrować.
Brak komentarzy