Ciasta/ Ciasta marchewkowe

Piernik marchewkowy z czekoladą

Najwyższy czas na to, by w całym domu pachniało korzennymi zapachami! Dziś przedstawiam Wam przepis na jeden z najlepszych i najprostszych zarazem ciast, które z powodzeniem sprawdzą się na świątecznym (lub okołoświątecznym) stole. Piernik marchewkowy jest po prostu cudowny! Miękki, lekko wilgotny, puszysty – po prostu nie da się go nie lubić 🙂 Do środka dodałam kawałki gorzkiej czekolady, a wierzch udekorowałam polewą. Koniecznie spróbujcie i Wy!
inspiracja: Gotuję, bo lubię, podaję z moimi modyfikacjami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej*
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
* ja dałam 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki kokosowej, polecam!

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kremówki lub mleka
  • 1 łyżka masła
Do misy miksera wsypać cukier, wbić jajka i dodać miód. Miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, stopniowo dodając olej cienką strużką. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszyć obroty i dodać suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika). Zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia  i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Gdy składniki się roztopią i połączą, zestawić z ognia i tak przygotowaną polewą polać piernik. Można dodatkowo udekorować posypką.
Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj