Kolejna propozycja na pierogi z nadzieniem z kaszy. Tym razem postawiłam na grubą kaszę pęczak, połączoną z warzywami. Pyszny pomysł na sycący obiad! Sprawdzą się także w czasie kolacji wigilijnej, jako postne danie. Zobaczcie też inne propozycje przepisów, jakie przygotowałam dla Was na Święta!
- Farsz:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jajko
- przyprawy: słodka papryka, szczypta chilli, szczypta curry, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- Ok. ½ szklanki gorącej wody
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej, wbić jajko i powoli dolewać wodę, zagniatając. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny.
Przygotować farsz: Kaszę pęczak opłukać kilkakrotnie na sicie. Ugotować w lekko osolonej wodzie (powinno być jej około 2 razy więcej, niż kaszy). Jeśli nadmiar wody nie zostanie wchłonięty, odcedzić pęczak. Ostudzić.
Cukinię i paprykę dokładnie umyć, marchew obrać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać marchew startą na tarce oraz drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Podsmażać przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy i wymieszać. Połączyć z kaszą i jajkiem.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek i wycinać koła. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej wrzucać partiami pierogi, zamieszać drewnianą łyżką i gotować je przez około 5-7 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy