Nie wiecie, jaki sernik upiec na święta? Polecam Wam sernik pomarańczowy na kruchym, kakaowym spodzie. U mnie zawsze się sprawdza 🙂 Jest pyszny i bardzo prosty!
Składniki:
- Spód:
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 70 g masła
- Masa serowa:
- 750 g sera zmielonego na serniki
- 3/4 szklanki cukru
- sok i skórka starta z 1 pomarańczy
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1/4 szklanki śmietany 30%
Składniki na spód zagnieść w jednolite ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i schłodzić przez min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko na wymiary formy (u mnie 35 cm x 20 cm)., wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez około 15-20 minut. Lekko przestudzić.
Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej!
W misie miksera umieścić ser, cukier, budyń oraz sok i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników, po czym dodawać po jednym jajku, miksując przez 30 sekund przed dodaniem następnego. Na koniec dodać śmietankę i zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 60 minut. Po tym czasie sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 15 minutach uchylić drzwiczki i pozwolić, by przestygł. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Przed podaniem można udekorować plastrami pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy