Czas powoli zacząć myśleć o… Wielkanocy. Według kalendarza został już niecały miesiąc! Przypominam więc sobie stopniowo o świątecznych przysmakach. Na pierwszy rzut poszła babka. Dobra, wilgotna, dzięki domowym prażonym jabłkom zyskała nieco inny, niepowtarzalny smak. Częstujcie się!
Z dedykacją dla wszystkich Kobiet świata. 🙂
Inspiracja: moje pasje
1,5 szklanki musu jabłkowego (najlepiej domowego)
125 g masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztopić i lekko ostudzić. Wymieszać z musem jabłkowym, cukier i mąkę z sodą, kakao i cynamon. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę na babkę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy