Ciasteczka z orzechami włoskimi to świetna propozycja na jesienną, słodką przekąskę. Są idealnie kruche i utrzymują wykrojony kształt – pora więc wygrzebać z kuchennych szuflad artystyczne foremki do pieczenia i zakasać rękawy! A, i pamiętajcie – orzechy włoskie to samo zdrowie, więc nie miejcie wyrzutów sumienia sięgając po takie ciasteczko 🙂
Ciasteczka z orzechami włoskimi
Składniki na ok. 20 ciastek (ilość zależy od użytych foremek):
- 80 g orzechów włoskich
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Orzechy włoskie mielimy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą w jednolitą całość. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego układamy połówkę orzecha włoskiego. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy