Pierwsza niedziela Adwentu to doskonały czas na to, by rozpocząć bożonarodzeniowe przygotowania. Moją pierwszą propozycją na świąteczne słodkości są kruche ciasteczka owsiano-orzechowe, z piernikową nutą. Są pyszne! Można je zapakować i podarować bliskiej osobie w mikołajkowym prezencie. Albo zostawić Mikołajowi przy kominku ze szklanką mleka… 🙂 Polecam!
Składniki (na ok. 20 ciastek):
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Płatki owsiane i orzechy włoskie zmielić w młynku lub malakserze – powinny mieć konsystencję mąki. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki: zmielone płatki i orzechy, mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao i sól. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość ok. 0,5 cm) na podsypanej mąką stolnicy. Im cieńsze ciasto, tym ciastka będą bardziej chrupiące i będą potrzebowały mniej czasu w piekarniku.
Za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odstępach. Piec przez ok. 12-15 minut, w zależności od wielkości foremek.
Przechowywać w szklanym słoiku do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy