Czasem przychodzi mnie nieodparta ochota na ciastka. Ale takie domowe, bez polepszaczy i dziwnych, niepotrzebnych moim zdaniem składników. Owsiane ciasteczka mają w sobie coś, co sprawia, że nie potrafię się od nich oderwać. Uwielbiam ich kruchość i zbożową teksturę, uwielbiam to, że doskonale sprawdzają się na przekąskę. I do tego tak szybko można je zrobić! Zróbcie więc i Wy 🙂
Składniki na ok. 12 ciastek:
140 g płatków owsianych
40 g mąki
20 g kakao
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ziaren słonecznika
90 g masła
2 łyżki masła orzechowego
100 g cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez pół godziny, a następnie formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej kulki, spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Ostudzić i zdjąć z blachy.
Smacznego!
Brak komentarzy