Kruche ciasteczka sprawdzają się zawsze. Są pyszne! Jeśli chcemy wzbogacić je o dodatkowy smak, podajmy je z kremem adwokatowym. Wspaniale rozjaśnią nasz stół pełen smakołyków – są jak małe słoneczka!
Składniki:
Ciastka:
150 g masła (zimnego)
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Nadzienie:
100 g cukru pudru
2 łyżki adwokatu
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, robimy dołek, dodajemy cukier puder i sól. Siekamy z masłem. Kiedy osiągniemy konsystencję kruszonki, dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,4 cm, podsypując stolnicę mąką. Wycinamy kształty – połowę pełnych, połowę z mniejszymi otworkami w środku. Pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka będą zezłocone. Studzimy na kratce.
Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce. Nakładamy po łyżeczce na pełne ciasteczka, przykrywamy ciastkiem z otworkiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy