Jak Wam idą przygotowania do Świąt? 🙂
Macie już ustalone menu, czy jesteście jeszcze na etapie głębokiego i intensywnego zastanawiania się, co by tym razem zrobić? Szczerze powiedziawszy, ja jeszcze nie zdecydowałam w stu procentach, co upiekę. Ale podejmuję różne eksperymentalne próby, żeby w końcu zdecydować się na ostateczny skład świątecznych słodkości.
Tak też było z tym sernikiem.
Jestem wierną fanką prostego, niewymyślanego sernika (takiego jak tutaj), ale czasem przychodzi ochota na kombinacje. Wtedy moja wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach. Tym razem z jej pomocą stworzyłam sernik przekładany kakaowymi biszkoptami i orzechową wkładką. Orzechy w karmelu są też na wierzchu, tworząc pyszną, chrupiącą skorupkę…
Chyba muszę częściej dawać upust swojej wyobraźni. Sernik zniknął bowiem tak szybko, że zdążyłam spróbować jedynie mały kawałek… 🙂
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego na serniki (można użyć wiaderkowego)
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
Upiec biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, miksując. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera. Gdy składniki się połączą, partiami dodawać przesiane mąki z kakao. Wymieszać bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę (wym. 25x35cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez około 25 minut. Wystudzić całkowicie, zdjąć papier i przekroić biszkopt na dwa blaty.
Przygotować masę serową:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dodawać po łyżce twarogu, miksując. Na koniec dodać ziarenka z przekrojonej laski wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć je łyżką z masą serową.
Przygotować warstwę orzechową:
Orzechy grubo posiekać. W rondlu rozpuścić masło, miód i cukier. Do takiej masy wrzucić orzechy i wymieszać dokładnie. Smażyć jeszcze przez około 5 minut, mieszając.
Blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim jedną część biszkoptu, wylać połowę masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Posmarować go połową orzechów w karmelu. Wylać pozostałą masę serową i wyłożyć resztę orzechów. Wstawić do piekarnika i piec przez około 70 minut w 170 stopniach (w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni). Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, następnie zostawić do całkowitego ostudzenia.
ciasto luźno inspirowane tym sernikiem
Brak komentarzy