Ciasta/ Ciasta kruche/ Ciasta z owocami

Placek ze śliwkami, jeżynami i bezą

Czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień. Kolejne wakacje dobiegły końca, czas wrócić do uczelnianej rzeczywistości. Czas wdrożyć się na nowo w inny plan dnia, zrobić miejsce na nowe notatki, zakupić w końcu nowy zeszyt… Jedną nogą jestem wciąż w tej beztroskiej, wakacyjnej rzeczywistości. Jednak nowa nalepka na studenckiej legitymacji nie pozostawia złudzeń, witaj V semestrze!

Na pocieszenie i ukojenie piekę ciasto, które od zawsze kojarzy mi się z tym okresem roku. Śliwki, jeżyny, beza i kruche ciasto – połączenie, które nie wymaga specjalnego polecenia. 

Inspiracja: „Cukiernia Lidla”, str. 24

Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • Nadzienie:
  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać na stolnicy. Uformować kopiec, zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka i rum. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować z niego kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół, usuwając pestki. Jeżyny umyć i osuszyć. 
Z ciasta oderwać kulę wielkości piłeczki pingpongowej i wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na blachę o wymiarach 25×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć przekrojone śliwki (skórką do dołu) i równomiernie posypać jeżynami. Oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym. 
Białka ubić ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier. Sztywną i lśniącą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego. Zaczynając od rogu blachy, wyciskać bezę na owoce, tworząc paski. Następnie szprycować paski w poprzek, tworząc kratkę. Na wierzch ciasta zetrzeć odłożone ciasto. Ciasto piec przez około 45-50 minut w 170 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj