Obiad dla studenta musi spełniać kilka kryteriów: najlepiej, by było smacznie, szybko, sycąco i niedrogo. Risotto z warzywami, które znajdują się w prawie każdej kuchni, to jedno z takich dań. Jest bardzo łatwe do zrobienia, a porcją, którą otrzymamy, można podzielić się ze współlokatorami lub caałą rodziną 🙂
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki startego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry, słodka papryka
Marchewkę i selera obrać, cukinię dobrze umyć i osuszyć. Pokroić warzywa w niedużą kostkę. Chilli posiekać razem z pestkami w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić chilli, marchewkę i seler. Podsmażać przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Warzywa powinny być lekko podsmażone, lecz jeszcze nie miękkie.
Cebulę drobno pokroić. W głębokim rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić na nie cebulę. Posolić, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać ryż. Dokładnie wymieszać. Podsmażać, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Wlać porcję bulionu – tak, by pokrył cały ryż. Mieszając, stopniowo dolewać bulion, kiedy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. W połowie gotowania dodać podsmażone warzywa oraz przyprawy: słodką paprykę, pieprz, sól oraz curry. Gotować ryż aż do momentu, gdy będzie miękki i wchłonie bulion. Dodać parmezan i 1 łyżkę masła, wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut, po czym podawać.
Brak komentarzy