Chleb/ Pieczywo

Chleb pszenno-razowy na zaczynie drożdżowym

Pieczenie domowego chleba to dla mnie wciąż wielka frajda. Rzadko zdarza się, żebym upiekła taki sam bochenek kilka razy, bo bardzo lubię eksperymenty. Na taki chleb już dawno miałam ochotę, z tym, że zawsze brakowało mi czasu na jego wykonanie. Zaczyn drożdżowy wymaga bowiem całonocnego wyrastania, a później już uformowany bochenek wyrasta jeszcze przez kilka godzin. W końcu jednak udało się i nie żałuję podjęcia tej próby. Chleb pszenno-razowy z tego przepisu jest pyszny. Chrupiąca skórka, zwarty miąższ… i smak, którego nie da się znaleźć w żadnym sklepie.

inspiracja: Smakowity chleb

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 130 g letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn drożdżowy
  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 400 g letniej wody

Przygotować zaczyn: mąkę pszenną i orkiszową połączyć z drożdżami i letnią wodą. Wymieszać, przykryć folią aluminiową i zostawić na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin (pozostawiłam na 12h).
Następnego dnia zaczyn połączyć z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Stopniowo dolewać letnią wodę (może się okazać, że potrzebujemy więcej lub mniej wody, w zależności od tego, jak mąka będzie wchłaniać płyn) i wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania elastycznego, lekko lepiącego lecz odchodzącego od ręki ciasta. Pozostawić je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i złożyć je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka, w którym będzie wyrastać nasz chleb. Koszyk wyłożyć ściereczką oprószoną mąką, ciasto włożyć do środka złączeniem ku górze, przykryć i odstawić na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przerzucić na blachę wyłożoną pergaminem. Naciąć nożem w kilku miejscach.
Piec w 220 stopniach 15 minut, następnie przez 20 minut w 190 stopniach.

Z podanych proporcji wyszedł mi chleb o wadze 1,5 kg.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj