Kotleciki/ Obiad

Kotleciki warzywne ze szpinakiem

Ostatnio podobne kotleciki robię kilka razy w tygodniu. Najważniejszy jest dla mnie fakt, że: a) można przyrządzić je bardzo łatwo i bardzo szybko; b) składniki zawsze mam w kuchni; c) można bezproblemowo przetransportować je w lunchboxie; d) są przepyszne! Pierwszy raz eksperymentowałam też z mąką z ciecierzycy. Nadała ona warzywnym kotletom ciekawego smaku, ale przede wszystkim – sprawiła, że wszystkie składniki fajnie się połączyły i masa nie sprawiała żadnych problemów podczas smażenia. Oczywiście można tę mąkę zastąpić – sprawdzi się zarówno razowa, jak i pszenna. Pamiętajcie jednak, że trzeba wyczuć odpowiednią konsystencję ciasta przed smażeniem. Zaufajcie więc intuicji i… zainspirujcie się!

Składniki na ok. 4 kotleciki:

  • 1 mała marchewka (ok. 40 g)
  • 1 plaster selera (ok. 60 g)
  • 1/2 cukinii (ok. 200 g)
  • garść liści młodego szpinaku (lub kilka kostek mrożonego szpinaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kuminu, szczypta oregano, szczypta kurkumy, szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju do smażenia (użyłam kokosowego)

Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie szpinak. Smażyć, aż zmięknie i straci swoją objętość. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, rozmrozić go na małym ogniu. Pod koniec smażenia do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Cebulę drobno posiekać. Marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię dobrze umyć i osuszyć, zetrzeć wraz ze skórką również na drobnych oczkach tarki. Dodać szpinak (jeśli użyliśmy młodych listków, warto przesiekać szpinak przed dodaniem do reszty składników), mąkę, wbić jajko i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, formując okrągłe kotleciki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami – bardzo pasuje tutaj dip jogurtowo-czosnkowy.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj