Trufelki/ Zdrowe słodkości

Migdałowe trufle z kaszy manny i twarogu

Kasza manna to nie tylko ugotowany na mleku kleik, który nie każdemu kojarzy się dobrze. Ten drobny typ kaszy jest zdecydowanie bardziej uniwersalny i świetnie sprawdzi się w roli zagęstnika do kremów lub deserów. Na przykład do takich małych trufli. Twarogowe kuleczki obtoczone w gorzkim kakao to świetny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy. Warto rozważyć, czy nie zrobić od razu podwójnej porcji 🙂


Migdałowe trufle z kaszy manny i twarogu

Składniki na około 9 szt.
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 daktyli
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 125 g twarogu półtłustego
  • ½ szklanki kakao do obtoczenia

Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące mleko wsypać kaszę i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać łyżkę masła orzechowego. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Daktyle zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać wodę, a daktyle zblendować na gładką masę. Dodać do kaszy i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Zmiksować, dodając po łyżce zimnej kaszy. Masę wymieszać z mielonymi migdałami. Wstawić do lodówki na pół godziny, by masa stężała.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki. Obtaczać je w gorzkim kakao. Trufle schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
To już ostatni wpis powstały przy współpracy z kampanią Lubię Kaszę. sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Pozostałe przepisy z kaszą w roli głównej, znajdziecie tutaj:

Zachęcam do odwiedzenia strony www.lubiekasze.pl – znajdziecie tam wiele ciekawych porad i inspiracji!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj