Ciasta/ Ciasta z jabłkami

Pełnoziarnista szarlotka z orzechami i bezą

Jak dotąd nie stworzyłam mojego własnego rankingu najlepszych ciast. Ale TA szarlotka z pewnością zajęłaby w nim wysokie miejsce… Jest cudowna. Chrupiący spód, smakujący jak najlepsze owsiane ciasteczko. Cieniutkie plasterki jabłek pokryte cynamonem i puszysta, biała pianka, tak apetycznie zapieczona… Uważam, że warto spróbować tego ciasta. Jest pyszne, a przy tym trochę zdrowsze od innych wypieków. Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

50 g orzechów włoskich
50 g granoli orzechowej (lub płatków owsianych)
50 g cukru pudru
1 żółtko, ugotowane na twardo
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g zimnego masła

3 duże, kwaśne jabłka
cynamon
sok z połowy cytryny
1 żółtko

Beza włoska:
110 g cukru pudru
35 ml wody
2 białka
szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy i granolę (lub płatki owsiane) zmielić w malakserze. Wymieszać z mąką, cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Zrobić dołek, dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt z wanilii oraz przeciśnięte przez sitko żółtko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
 W tym czasie obrać i pokroić w plasterki jabłka. Włożyć je do miski. Żółtko ubić lekko z sokiem z cytryny, polać jabłka. Wstawić je na 15 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Schłodzić ponownie przez 10 minut, potem podpiec w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie na spód wyłożyć plasterki jabłek, posypać cynamonem. Piec 20 minut.

Zrobić bezę: wodę zagotować z cukrem pudrem, aż powstanie syrop. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dolewać syrop cukrowy, ciągle ubijając. Sztywną, lśniącą pianę wyłożyć na ciasto i podpiec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj