Warzywne kotlety to wciąż jedna z moich ulubionych potraw obiadowych. Tym razem postawiłam na białą fasolę, marchew i tahini. Nie smażyłam ich, tylko upiekłam, dzięki czemu były miękkie w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Podane z sosem pomidorowym stanowiły naprawdę sycący posiłek!
Przypominam też przepis na smażoną wersję kotletów z białej fasoli.
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 jajko
- 2 łyżki tahini
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 50 g mąki jaglanej*
- 30 g mąki pszennej
- sól, pieprz, oregano i słodka papryka
- płatki owsiane do wysypania blaszki
Fasolę zmiksować blenderem na puree. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z fasolą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, jajko, olej, mąkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Formować kotleciki, lekko je spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej płatkami owsianymi blaszce. Piec przez około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy