Kotleciki/ Obiad

Pieczone kotlety z białej fasoli

Warzywne kotlety to wciąż jedna z moich ulubionych potraw obiadowych. Tym razem postawiłam na białą fasolę, marchew i tahini. Nie smażyłam ich, tylko upiekłam, dzięki czemu były miękkie w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Podane z sosem pomidorowym stanowiły naprawdę sycący posiłek!
Przypominam też przepis na smażoną wersję kotletów z białej fasoli.

Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tahini
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g mąki jaglanej*
  • 30 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, oregano i słodka papryka
  • płatki owsiane do wysypania blaszki
Fasolę zmiksować blenderem na puree. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z fasolą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, jajko, olej, mąkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Formować kotleciki, lekko je spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej płatkami owsianymi blaszce. Piec przez około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj