Kasza/ Obiad/ Wege

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Jeśli szukacie pomysłu na cukinię, dziś mam dla Was kolorowy, prosty i przepyszny przepis. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Zapieczone połówki cukinii z tym farszem stanowią bardzo smaczny pomysł na obiad czy lekką kolację. Farsz można modyfikować według uznania – można dodać mięso (np. pierś z kurczaka lub szynkę), suszone pomidory czy oliwki.. Podaję wersję podstawową, zainspirujcie się 🙂

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g kaszy jaglanej (lub gryczanej)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie prowansalskie
  • 1 łyżeczka oleju
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kaszę ugotować na sypko ze szczyptą soli. Przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę serem i papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawić, wbić jajko i wymieszać. Powstałym farszem nadziewać cukinie. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj