Jeśli szukacie pomysłu na cukinię, dziś mam dla Was kolorowy, prosty i przepyszny przepis. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Zapieczone połówki cukinii z tym farszem stanowią bardzo smaczny pomysł na obiad czy lekką kolację. Farsz można modyfikować według uznania – można dodać mięso (np. pierś z kurczaka lub szynkę), suszone pomidory czy oliwki.. Podaję wersję podstawową, zainspirujcie się 🙂
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 200 g kaszy jaglanej (lub gryczanej)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie prowansalskie
- 1 łyżeczka oleju
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kaszę ugotować na sypko ze szczyptą soli. Przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę serem i papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawić, wbić jajko i wymieszać. Powstałym farszem nadziewać cukinie. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy