Obiad/ Zapiekanki

Zapiekanki ze szpinakiem i pieczarkami

Domowy fast food to mój ulubiony fast food. I chociaż wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi, nie lubię stołować się w tego typu restauracjach – pomijając (anty)zdrowotne kwestie, tamtejsze jedzenie po prostu… nie ma smaku. Owszem, czasem trafię na dobrą pizzę “na mieście”, ale raczej nie w sieciówkach, tylko mniejszych knajpkach. Mogę zjeść frytki tam, gdzie mam pewność, że powstały one z ziemniaków. Mogę zjeść zapiekankę wtedy, kiedy nie jest to wyjęta z zamrażarki buła z odrobiną pieczarek i mnóstwem sera, odgrzewana i podawana (koniecznie!) z ketchupem. A najlepiej to zrobić sobie własną wersję zapiekanek, dostosowując ją do swoich preferencji i nie zastanawiając się, co tak naprawdę właśnie zjadam.

U mnie królowały niedawno dwa rodzaje: klasyczna – z pieczarkami, szynką i serem oraz trochę bardziej pomysłowa – z pieczarkami, szpinakiem, serem feta i serem żółtym. I chociaż przyznaję się do użycia półproduktu w postaci kupnej bagietki – i tak domowy fast food nie ma sobie równych 🙂

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz, oregano, gałka muszkatołowa

Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Cebulę posiekać. Podsmażyć na maśle pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić na średnim ogniu, następnie dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Bagietkę przekroić na dwie części. Każdą z nich przekroić jeszcze wzdłuż. Posmarować je delikatnie masłem, posypać oregano. Nałożyć na każdą szpinak, pieczarki, posypać pokruszoną fetą i żółtym serem. Zapiekać przez około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj