Podobno wczoraj przypadał Światowy Dzień Chleba. Dobrze się składa, bo mam dla Was przepis na bardzo prosty, domowy bochenek. Pełnoziarnisty, drożdżowy, z dodatkiem kefiru. W zasadzie to.. robi się sam! Nic nie musimy zagniatać, nie musimy czekać kilkakrotnie na wyrastanie. Wieczorem mieszamy składniki, rano rozgrzewamy piekarnik… I po pół godzinie możemy cieszyć się domowym chlebem. Dobry patent dla leniuchów!
źródło, z małymi modyfikacjami.
Składniki na 1 bochenek:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 300 g kefiru
- 2,5 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- garść płatków owsianych
- 250 ml ciepłej wody
Drożdże rozrobić z cukrem i 3 łyżkami letniej wody, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki: mąkę pszenną, mąkę razową, sól, kefir, płatki owsiane, słonecznik, wodę i zaczyn drożdżowy. Masa powinna być jednolita. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na dole piekarnika położyć blaszkę wypełnioną wodą (para sprawi, że skórka będzie chrupiąca). Ciasto drożdżowe przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami formy keksowej. Wstawić chleb do piekarnika i piec przez około 35-40 minut.
Brak komentarzy