Wiecie co? To chyba najlepszy deser, jaki ostatnio zrobiłam. Prosty, nieskomplikowany, szybki… Słodko-kwaśny (z przewagą tego drugiego smaku), chrupiąco-rozpływający się w ustach. Pełen przepysznych kontrastów. Crumble, czyli kruszonka na bazie płatków owsianych, kokosa i migdałów przykryła warstwę letnich owoców. W roli głównej śliwki i jeżyny z mojej działki, ale dodałam też odrobinę brzoskwini. Całość musnęłam cynamonem. I nadal rozpływam się na wspomnienie tego deseru…
Składniki na 2 kokilki:
- 40 g masła
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- szczypta imbiru i szczypta cynamonu
- 3 śliwki
- 1/2 brzoskwini
- 1/2 szkl. jeżyn
Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, cukier oraz imbir i cynamon wymieszać w misce. Dodać masło i zagnieść wszystko razem, tak aby uformowała się kruszonka.
Owoce umyć. Usunąć pestki ze śliwek i brzoskwini, pokroić je w kostkę, rozłożyć owoce w kokilkach. Posypać odrobiną cynamonu i przykryć kruszonką. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy