Pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie – puszyste placuszki jabłkowe z amarantusem. Są bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy chwila, by móc cieszyć się pysznym stosem placków. Polecam podać je z miodem lub innym ulubionym, słodkim dodatkiem, gdyż same placuszki są bardzo delikatne. Ja zakochałam się w połączeniu tahini i miodu – te smaki razem tworzą najlepszy na świecie sos o smaku chałwowym!
Składniki na 1 porcję/ 6 placków:
- 1 duże jajko
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ulubione dodatki do podania: u mnie tahini i miód
Jabłko zetrzeć na tarce i odcisnąć z soku. Zblendowac z jajkami, cynamonem i amarantusem (jeśli masa wydaje się Wam zbyt rzadka, dodać nieco więcej amarantusa). Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy. Smażyć placuszki na rumiano z dwóch stron, delikatnie przewracając je na patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
2 komentarze
Pat
23 listopada 2018 at 12:28Hej czy zamiast ekspandowanwgo amarantusa można użyć gotowanego ?
Planeta Smaku
23 listopada 2018 at 12:40Szczerze mówiąc, nie jestem pewna konsystencji, jaką przybierze masa z dodatkiem gotowanego amarantusa. Ekspandowany jest jednak suchym produktem. Można spróbować, ale trzeba mieć na uwadze, że może być potrzebny dodatek np. 1 łyżki mąki, aby zagęścić masę.