Czasem nie potrzeba wiele pracy, by stworzyć pyszny i zdrowy deser. Właściwie to czasem potrzeba tylko dwóch składników… i blendera. Tak też właśnie powstały daktylowe trufelki kokosowe – smakują jak słynne pralinki Rafaello, ale w składzie tych domowych są tylko dwie pozycje. Daktyle i wiórki kokosowe. Prościej już być nie może! 🙂
Składniki na 4 sztuki (polecam od razu podwoić lub nawet potroić porcję!)
- 50 g wiórków kokosowych
- 60 g daktyli bez pestek
- wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na około godzinę.
Wiórki kokosowe wsypać na patelnię i podprażyć na małym ogniu, mieszając, aż staną się lekko złociste (pilnować, by ich nie spalić!). Przestudzić. Przełożyć do pojemnika miksującego w blenderze i miksować do momentu, kiedy wiórki zaczną przypominać masło kokosowe. Wtedy dodać do nich namoczone, odsączone daktyle i ponownie zmiksować na gładką masę. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Trufelki schłodzić w lodówce (wtedy lekko stwardnieją).
Smacznego!
Zobacz też przepis na zdrowe trufelki kokosowo-migdałowe
Brak komentarzy