Bez cukru/ Bez glutenu/ Trufelki/ Zdrowe słodkości

Daktylowe rafaello (błyskawiczne, dwuskładnikowe!)

Czasem nie potrzeba wiele pracy, by stworzyć pyszny i zdrowy deser. Właściwie to czasem potrzeba tylko dwóch składników… i blendera. Tak też właśnie powstały daktylowe trufelki kokosowe – smakują jak słynne pralinki Rafaello, ale w składzie tych domowych są tylko dwie pozycje. Daktyle i wiórki kokosowe. Prościej już być nie może! 🙂

Składniki na 4 sztuki (polecam od razu podwoić lub nawet potroić porcję!)

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g daktyli bez pestek
  • wiórki kokosowe do obtoczenia trufli

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na około godzinę.
Wiórki kokosowe wsypać na patelnię i podprażyć na małym ogniu, mieszając, aż staną się lekko złociste (pilnować, by ich nie spalić!). Przestudzić. Przełożyć do pojemnika miksującego w blenderze i miksować do momentu, kiedy wiórki zaczną przypominać masło kokosowe. Wtedy dodać do nich namoczone, odsączone daktyle i ponownie zmiksować na gładką masę. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Trufelki schłodzić w lodówce (wtedy lekko stwardnieją). 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj