Przetwory

Sos paprykowy a’la ketchup

Kiedy zostałam poczęstowana słoiczkiem z tym ketchupem, od razu poprosiłam znajomego o przepis. Sos paprykowy posmakował mi od pierwszego spróbowania 🙂 Jest idealny – lekko pikantny, lekko słodki. Bardzo dobrze sprawdza się zarówno na kanapce, jak i w połączeniu np. z makaronem. Można też wyjadać go prosto ze słoiczka 😉 To kolejny przepis, zaraz po ketchupie z cukinii, który warto wypróbować w tym sezonie. Bardzo polecam!

Składniki na 12 małych słoików:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 20 dag świeżej papryczki chili
  • 2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 l oleju
  • 40 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 przeciery pomidorowe po 200 g (w sumie 400 g)
  • 5 listków laurowych
  • 3/4 łyżki zmielonego pieprzu
Paprykę czerwoną i chilli umyć, pokroić na mniejsze kawałki (np. na ósemki). Z czerwonej papryki usunąć pestki. Czosnek obrać z łupin. Warzywa przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie posiadamy robota, można je bardzo drobno posiekać.
Zmielone warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać ocet, olej, cukier, sól i przeciery pomidorowe, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać listki laurowe i pieprz. Gotować jeszcze przez 15 minut. Gorący sos nakładać do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj