Kiedy zostałam poczęstowana słoiczkiem z tym ketchupem, od razu poprosiłam znajomego o przepis. Sos paprykowy posmakował mi od pierwszego spróbowania 🙂 Jest idealny – lekko pikantny, lekko słodki. Bardzo dobrze sprawdza się zarówno na kanapce, jak i w połączeniu np. z makaronem. Można też wyjadać go prosto ze słoiczka 😉 To kolejny przepis, zaraz po ketchupie z cukinii, który warto wypróbować w tym sezonie. Bardzo polecam!
Przetwory
Sos paprykowy a’la ketchup
Składniki na 12 małych słoików:
- 3 kg czerwonej papryki
- 20 dag świeżej papryczki chili
- 2 główki czosnku
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 l oleju
- 40 dag cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 przeciery pomidorowe po 200 g (w sumie 400 g)
- 5 listków laurowych
- 3/4 łyżki zmielonego pieprzu
Paprykę czerwoną i chilli umyć, pokroić na mniejsze kawałki (np. na ósemki). Z czerwonej papryki usunąć pestki. Czosnek obrać z łupin. Warzywa przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie posiadamy robota, można je bardzo drobno posiekać.
Brak komentarzy