Przetwory

Dżem brzoskwiniowo-waniliowy. Maszkety #2

Jeśli macie jeszcze miejsca w spiżarniach, gorąco zachęcam Was do zrobienia domowych przetworów. Pogoda za oknem zmienia się niebezpiecznie szybko, więc przyjemnie będzie sięgnąć po pełen lata przysmak, gdy temperatury spadną. Przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych dżemów. Słodki, zrobiony z dojrzałych brzoskwiń, które idealnie wzbogaca smak ziarenek wanilii.Najlepszy na chrupiącej grzance albo w naleśniku. Po prostu pyszny!
Ten przepis stworzyłam dla nowego, jesiennego numeru Magazynu „Maszkety”. Koniecznie przeczytajcie resztę smacznych propozycji! Polubcie także nasz facebookowy profil, żeby zawsze być na bieżąco 😉
Dżem brzoskwiniowo-waniliowy
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • sok z połowy cytryny
Brzoskwinie bardzo dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Owoce kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Dżem jest gotowy, gdy owoce rozpadną się na mniejsze kawałki, a sok, który wytworzyły, zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj