Kasza/ Obiad/ Wege/ Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanów i cukinii z sosem jaglanym

Zapiekanka z bakłażanów i cukinii z kaszą jaglaną to jedno z tych dań, które może niekoniecznie wygrywa konkurs piękności na talerzu, ale za to smakuje. I to jak! Chociaż na co dzień korzystam ze składników, które są podstawą tej zapiekanki, jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby połączyć je ze sobą w taki sposób. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Jadłonomii. Przeczytałam go raz, został mi w głowie i w końcu nadszedł ten dzień – zimna, deszczowa sobota, zero planów na popołudnie. Idealny czas na prawdziwe comfort food.

Kiedy przygotowywałam składniki do zapiekanki, w głowie na szybko szukałam zamienników, żeby zrobić ją z tego, co mam pod ręką. Dotarłam do sosu z kaszy jaglanej i lekko zwątpiłam. Jakież było moje zdziwienie, że płatki drożdżowe dostałam… w osiedlowym sklepie! Cieszą mnie takie rzeczy, cieszy mnie dostępność składników, które z pozoru wydają się być niszowe. Płatki drożdżowe są niesamowite! Nadają kaszy lekko słony posmak, podobny do parmezanu. To właśnie jaglany sos wyróżnia tą zapiekankę. Gęsty, kremowy i… serowy, choć całkowicie wegański.

Spróbujcie tej zapiekanki, naprawdę warto. Podaję przepis zmieniony przeze mnie.

Zapiekanka z bakłażanów i cukinii z sosem jaglanym

Składniki:

500 g bakłażanów
300 g cukinii
1 łyżka soli

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
po 1/4 łyżeczki: cynamonu, papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu
1/2 łyżeczki cukru

Sos jaglany:
100 g kaszy jaglanej
3 łyżki puree z dyni*
1/2 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki płatków drożdżowych
sól, pieprz do smaku
szczypta chilli
szczypta gałki muszkatołowej

*puree uzyskamy z ugotowanej lub upieczonej i zblendowanej dyni. W tym sosie jest to dodatek opcjonalny, choć dodaje fajnego smaku (i koloru)!

Wykonanie:

Bakłażany i cukinie umyć, pokroić w plastry grubości ok.0.5 cm. Włożyć do dużej miski, obsypać solą i zostawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną cebulę, kiedy zeszkli się dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i podsmażać przez kolejną minutę. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać i dusić pod przykryciem (uwaga, sos pryska) przez około 15 minut, po czym zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze przez około 10 minut. Tak przygotowany sos zblendować w wysokim naczyniu.

Bakłażany i cukinie otrzeć z soli. Rozgrzać patelnię grillową, lekko posmarować ją oliwą i układać plastry warzyw ciasno obok siebie. Grillować z każdej strony po 1 – 2 minuty, powtarzać czynność, dopóki wszystkie plastry nie zostaną zgrillowane. Uwaga – można także rozłożyć plastry warzyw na kratce i wstawić je do piekarnika pod włączoną funkcją grill.

Kaszę umieścić w rondelku, podprażyć, zalać wrzątkiem i odlać wodę. Zalać świeżą, gorącą wodą. Dodać szczyptę soli i gotować przez kilkanaście minut do miękkości. Lekko ostudzić.
Wszystkie składniki na jaglany sos włożyć do naczynia blendera i zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku Odstawić na bok.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże żaroodporne naczynie delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów i cukinii, polać je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, następnie przykryć 2-3 łyżkami sosu jaglanego i powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika i piec przez około pół godziny. Przed podaniem najlepiej przestudzić, wtedy lepiej się kroi. Zapiekanka najlepsza jest odgrzewana następnego dnia.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj