Bez cukru/ Ciasta/ Desery/ Tarty na słodko/ Zdrowe desery/ Zdrowe słodkości

Orzechowo-kawowa tarta jaglana

Orzechowo-kawowa tarta jaglana to deser, który pokochacie od pierwszego kęsa – zapewniam! 🙂 Jest pyszna – kremowe nadzienie z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli idealnie współgra z dodatkiem kawy, która fajnie „ożywia” całość. Muszę Wam przyznać, że próbowałam masy na różnych etapach przygotowania (jak zawsze, nie mogę się oprzeć) i…czegoś mi brakowało. Dopiero po dodaniu kawy byłam w pełni zadowolona ze smaku. Przypomniało mi się tiramisu jaglane, które, notabene, także gorąco polecam!

Zwieńczeniem tarty jest polewa z gorzkiej czekolady. I chociaż nie jest to super dietetyczna propozycja, na pewno należy do tych zdrowszych. Nie znajdziemy tutaj białego cukru, a tłuszcz pochodzi głównie z orzechów. Nie wymaga pieczenia.

Lubię zjeść czasem kawałek takiej tarty. Tylko nie serwujcie jej z mocnym espresso, bo efekt pobudzenia może być podwójny 😉

Orzechowo-kawowa tarta jaglana

Składniki:

Spód:

150 g płatków owsianych

1 łyżka kakao

2 łyżki masła orzechowego

50 g suszonych daktyli

2 łyżki mąki kokosowej

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem jaglany:

300 g ugotowanej kaszy jaglanej

50 g orzechów włoskich

80 g suszonych daktyli

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

100 ml  mleka roślinnego

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

50 ml mleka roślinnego

dodatkowo: garść orzechów do dekoracji

Wykonanie

Spód: daktyle zalać około 1/2 szklanki wody, zagotować w rondelku, zmiksować z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wyłożyć do formy na tartę o śr. 21 cm, dociskając dobrze do spodu i boków. Tak powstały spód schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Krem jaglany: daktyle zalać około 1/2 szklanki wody i zagotować. Gdy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zblendować na puree. Wszystkie składniki kremu umieścić w malakserze/blenderze i zmiksować, aż do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć na schłodzony spód tarty.

Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego (polewa powinna być dość gęsta). Przelać ją na wierzch tarty i udekorować orzechami.

Gotową tartę wstawić do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ewelina
    8 listopada 2018 at 20:50

    Będę próbować, wygląda super

  • Reply
    Melvit
    10 grudnia 2018 at 13:05

    Kolejny super pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej. Tym rzem na słodko. Super, podoba mi się 🙂

  • Skomentuj