Orzechowo-kawowa tarta jaglana to deser, który pokochacie od pierwszego kęsa – zapewniam! 🙂 Jest pyszna – kremowe nadzienie z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli idealnie współgra z dodatkiem kawy, która fajnie „ożywia” całość. Muszę Wam przyznać, że próbowałam masy na różnych etapach przygotowania (jak zawsze, nie mogę się oprzeć) i…czegoś mi brakowało. Dopiero po dodaniu kawy byłam w pełni zadowolona ze smaku. Przypomniało mi się tiramisu jaglane, które, notabene, także gorąco polecam!
Zwieńczeniem tarty jest polewa z gorzkiej czekolady. I chociaż nie jest to super dietetyczna propozycja, na pewno należy do tych zdrowszych. Nie znajdziemy tutaj białego cukru, a tłuszcz pochodzi głównie z orzechów. Nie wymaga pieczenia.
Lubię zjeść czasem kawałek takiej tarty. Tylko nie serwujcie jej z mocnym espresso, bo efekt pobudzenia może być podwójny 😉
Orzechowo-kawowa tarta jaglana
Składniki:
Spód:
150 g płatków owsianych
1 łyżka kakao
2 łyżki masła orzechowego
50 g suszonych daktyli
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem jaglany:
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
50 g orzechów włoskich
80 g suszonych daktyli
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka roślinnego
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka roślinnego
dodatkowo: garść orzechów do dekoracji
Wykonanie
Spód: daktyle zalać około 1/2 szklanki wody, zagotować w rondelku, zmiksować z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wyłożyć do formy na tartę o śr. 21 cm, dociskając dobrze do spodu i boków. Tak powstały spód schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Krem jaglany: daktyle zalać około 1/2 szklanki wody i zagotować. Gdy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zblendować na puree. Wszystkie składniki kremu umieścić w malakserze/blenderze i zmiksować, aż do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć na schłodzony spód tarty.
Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego (polewa powinna być dość gęsta). Przelać ją na wierzch tarty i udekorować orzechami.
Gotową tartę wstawić do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!
2 komentarze
Ewelina
8 listopada 2018 at 20:50Będę próbować, wygląda super
Melvit
10 grudnia 2018 at 13:05Kolejny super pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej. Tym rzem na słodko. Super, podoba mi się 🙂