Bez cukru/ Ciasta/ Desery/ Tarty na s艂odko/ Zdrowe desery/ Zdrowe s艂odko艣ci

Orzechowo-kawowa tarta jaglana

Orzechowo-kawowa tarta jaglana to deser, kt贸ry pokochacie od pierwszego k臋sa – zapewniam! 馃檪 Jest pyszna – kremowe nadzienie z kaszy jaglanej, orzech贸w i daktyli idealnie wsp贸艂gra z dodatkiem kawy, kt贸ra fajnie “o偶ywia” ca艂o艣膰. Musz臋 Wam przyzna膰, 偶e pr贸bowa艂am masy na r贸偶nych etapach przygotowania (jak zawsze, nie mog臋 si臋 oprze膰) i…czego艣 mi brakowa艂o. Dopiero po dodaniu kawy by艂am w pe艂ni zadowolona ze smaku. Przypomnia艂o mi si臋 tiramisu jaglane, kt贸re, notabene, tak偶e gor膮co polecam!

Zwie艅czeniem tarty jest polewa z gorzkiej czekolady. I chocia偶 nie jest to super dietetyczna propozycja, na pewno nale偶y do tych zdrowszych. Nie znajdziemy tutaj bia艂ego cukru, a t艂uszcz pochodzi g艂贸wnie z orzech贸w. Nie wymaga pieczenia.

Lubi臋 zje艣膰 czasem kawa艂ek takiej tarty. Tylko nie serwujcie jej z mocnym espresso, bo efekt pobudzenia mo偶e by膰 podw贸jny 馃槈

Orzechowo-kawowa tarta jaglana

Sk艂adniki:

Sp贸d:

150 g p艂atk贸w owsianych

1 艂y偶ka kakao

2 艂y偶ki mas艂a orzechowego

50 g suszonych daktyli

2 艂y偶ki m膮ki kokosowej

1 艂y偶eczka kawy rozpuszczalnej

Krem jaglany:

300 g ugotowanej kaszy jaglanej

50 g orzech贸w w艂oskich

80 g suszonych daktyli

1 艂y偶ka mas艂a orzechowego

1 艂y偶ka kawy rozpuszczalnej

100 ml聽 mleka ro艣linnego

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

50 ml mleka ro艣linnego

dodatkowo: gar艣膰 orzech贸w do dekoracji

Wykonanie

Sp贸d: daktyle zala膰 oko艂o 1/2 szklanki wody, zagotowa膰 w rondelku, zmiksowa膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Powsta艂膮 mas臋 wy艂o偶y膰 do formy na tart臋 o 艣r. 21 cm, dociskaj膮c dobrze do spodu i bok贸w. Tak powsta艂y sp贸d sch艂odzi膰 w lod贸wce przez oko艂o 30 minut.

Krem jaglany: daktyle zala膰 oko艂o 1/2 szklanki wody i zagotowa膰. Gdy zaczn膮 si臋 rozpada膰, zdj膮膰 z ognia i zblendowa膰 na puree. Wszystkie sk艂adniki kremu umie艣ci膰 w malakserze/blenderze i zmiksowa膰, a偶 do otrzymania g艂adkiej masy. Wy艂o偶y膰 na sch艂odzony sp贸d tarty.

Polewa: czekolad臋 roztopi膰 w k膮pieli wodnej z dodatkiem mleka ro艣linnego (polewa powinna by膰 do艣膰 g臋sta). Przela膰 j膮 na wierzch tarty i udekorowa膰 orzechami.

Gotow膮 tart臋 wstawi膰 do lod贸wki na min. 2 godziny (najlepiej na ca艂膮 noc). Smacznego!

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Ewelina
    8 listopada 2018 at 20:50

    B臋d臋 pr贸bowa膰, wygl膮da super

  • Skomentuj