Pasztety bez mięsa to moja słabość. Mogłabym przyrządzać je i jeść na okrągło 😉 Wciąż poszukuję nowych smaków i połączeń. Tym razem postawiłam na soczewicę, pieczone warzywa korzeniowe i kasze – gryczaną oraz jaglaną. Wiedziałam, że takie połączenie może smakować, ale nie spodziewałam się, że będzie takie pyszne! Pasztet jest idealny – nie kruszy się, zachowuje świeżość przez kilka dni. Wypróbujcie!
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por (tylko biała część)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki kuminu, ostrej papryki, słodkiej papryki, oregano i kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- garść płatków owsianych lub bułki tartej
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść pestek dyni do posypania
Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin (można też zalać ją wieczorem i zostawić na noc), następnie przepłukać na sicie i ugotować ze szczyptą soli do miękkości (ok. 30 minut). Ostudzić, odcedzić.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Polać łyżką oleju, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce wraz z ząbkami czosnku w łupinach i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kaszę gryczaną i jaglaną ugotować (oddzielnie), odcedzić, ostudzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać i podsmażyć. Pora umyć i pokroić w półplastry, dodać na patelnię z smażyć razem z cebulą przez kilka minut. Dodać szczyptę soli, kumin, kurkumę i oregano. Na patelnię dodać soczewicę i wszystko razem wymieszać.
Upieczone warzywa (czosnek obrać z łupinek) i ugotowane kasze zmielić w malakserze dodając olej (1 łyżkę) masło orzechowe. Gdy masa się połączy, dodać jajko, płatki owsiane lub bułkę tartą oraz soczewicę z porem i cebulką. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię, posypać pestkami dyni i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy