Co zapakować na piknik, żeby było niebanalnie, smacznie i kolorowo? Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których poznałam odpowiedzi na te pytania i zyskałam mnóstwo inspiracji. Warsztaty odbywały się w Pracowni Smaku Jolanty Kleser – magicznym miejscu położonym w samym sercu Katowic. Kiedy więc otrzymałam zaproszenie, wiedziałam, że muszę wziąć w nich udział!
Fot. Mraczek Photo |
Warsztaty prowadziła właścicielka studia – Jola Kleser. Wspaniała, utalentowana amatorka gotowania, uczestniczka II edycji MasterChef’a. Oprócz mnie w warsztatach uczestniczyło kilka innych śląskich blogerek kulinarnych. Wspólnie przygotowałyśmy przekąski, które idealnie sprawdzą się na grillu, pikniku czy garden party.
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Królowały pasty i smarowidła, kanapki z grillowanymi warzywami, chlebki naan, chlebki nadziewane pesto, puddingi chia i z tapioki, smoothies oraz sałatki, które można zrobić w słoiku, zakręcić i zapakować do piknikowego kosza. Całe mnóstwo pysznych i kolorowych dań, prostych do przygotowania i jednocześnie zdecydowanie bardziej oryginalnych niż kiełbasa czy karkówka z grilla.
Do tych pyszności, które przygotowałyśmy, idealnie pasowało chilijskie wino Panul – sponsor całego wydarzenia.
Fot. Mraczek Photo |
A na bonus – garść piknikowych inspiracji, które możecie wykorzystać, planując wypad za miasto czy na działkę 🙂
– smarowidła i pasty: idealnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanego pieczywa czy krakersów (zobacz mój przepis na superkrakersy z ziarnami). Możemy przygotować kilka rodzajów smarowideł i zapakować je w słoiki. Polecam w szczególności takie pasty, jak:
- hummus
- pasta z pieczonego selera: selera obrać i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać solą i pieprzem, polać odrobiną oliwy. Piec przez około 30-40 minut, aż seler będzie miękki. Lekko przestudzić. Zmiksować z dodatkiem tahini. Doprawić wędzoną papryką i polać oliwą.
- pasta z twarogowa z suszonymi pomidorami
– małe desery w słoiczkach: najlepiej sprawdzą się takie desery jak pudding chia, pudding z tapioki, serniczki w słoikach czy tiramisu. Zakręcamy słoik, pakujemy do koszyka i cieszymy się pysznym deserem na łonie natury. Tylko nie zapomnijcie o łyżeczkach! 😉
– kanapki: przekrójcie ciabattę, posmarujcie ją zielonym pesto, dodajcie mozzarellę, suszone pomidory, awokado czy grillowane warzywa. Całość zawińcie w folię aluminiową i wrzućcie na kilka minut na grilla. Pychota! Fajnie sprawdzą się też kanapki z sałatką z kurczaka.
– sałatki w słoikach: na dole – ulubiony dressing. A potem układamy to, co mamy pod ręką 🙂 – kasza, makaron, ryż, soczewica, ulubione orzechy, pestki, warzywa, kiełki. Świetna, jednoporcjowa, bardzo wygodna forma przekąski.
– kolorowe smoothies: kompozycja smaków – dowolna. Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂 Na piknik najlepiej zabrać gęste, owocowe koktajle. Warto spróbować nieco bardziej egzotycznych połączeń i wykorzystać mleczko kokosowe, mango czy mrożone maliny. Sprawdzi się też awokado, orzechy, nasiona chia. Koktajl, nie dość, że smaczny, będzie wtedy bardzo sycący i zdrowy.
Fot. Mraczek Photo |
Dziękuję za miły wieczór Joli Kleser za pyszne inspiracje, Sok Życia, Rogalik, Cook Yourself, Nicpoń w Kuchni (bardzo miło było z Wami gotować), pozostałym uczestniczkom warsztatów no i przede wszystkim sponsorowi – firmie Panul. Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja do wspólnego gotowania 🙂
Fot. Mraczek Photo |
Fot. Mraczek Photo |
Brak komentarzy