Relacje/ Warsztaty

Pikinkowe inspiracje. Relacja z warsztatów kulinarnych z Jolantą Kleser

Co zapakować na piknik, żeby było niebanalnie, smacznie i kolorowo? Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których poznałam odpowiedzi na te pytania i zyskałam mnóstwo inspiracji. Warsztaty odbywały się w Pracowni Smaku Jolanty Kleser – magicznym miejscu położonym w samym sercu Katowic. Kiedy więc otrzymałam zaproszenie, wiedziałam, że muszę wziąć w nich udział!
Fot. Mraczek Photo

Warsztaty prowadziła właścicielka studia – Jola Kleser. Wspaniała, utalentowana amatorka gotowania, uczestniczka II edycji MasterChef’a. Oprócz mnie w warsztatach uczestniczyło kilka innych śląskich blogerek kulinarnych. Wspólnie przygotowałyśmy przekąski, które idealnie sprawdzą się na grillu, pikniku czy garden party.
Fot. Mraczek Photo
Fot. Mraczek Photo
Fot. Mraczek Photo
Fot. Mraczek Photo
Fot. Mraczek Photo
Fot. Mraczek Photo
Królowały pasty i smarowidła, kanapki z grillowanymi warzywami, chlebki naan, chlebki nadziewane pesto, puddingi chia i z tapioki, smoothies oraz sałatki, które można zrobić w słoiku, zakręcić i zapakować do piknikowego kosza. Całe mnóstwo pysznych i kolorowych dań, prostych do przygotowania i jednocześnie zdecydowanie bardziej oryginalnych niż kiełbasa czy karkówka z grilla.
Do tych pyszności, które przygotowałyśmy, idealnie pasowało chilijskie wino Panul – sponsor całego wydarzenia.
 Oby na Śląsku powstawało więcej takich miejsc, jak Pracownia Smaku. Tam naprawdę można zarazić się pasją do gotowania! 🙂
Fot. Mraczek Photo
A na bonus – garść piknikowych inspiracji, które możecie wykorzystać, planując wypad za miasto czy na działkę 🙂

smarowidła i pasty: idealnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanego pieczywa czy krakersów (zobacz mój przepis na superkrakersy z ziarnami). Możemy przygotować kilka rodzajów smarowideł i zapakować je w słoiki. Polecam w szczególności takie pasty, jak:

  • hummus
  • pasta z pieczonego selera: selera obrać i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać solą i pieprzem, polać odrobiną oliwy. Piec przez około 30-40 minut, aż seler będzie miękki. Lekko przestudzić. Zmiksować z dodatkiem tahini. Doprawić wędzoną papryką i polać oliwą.
  • pasta z twarogowa z suszonymi pomidorami

małe desery w słoiczkach: najlepiej sprawdzą się takie desery jak pudding chia, pudding z tapioki, serniczki w słoikach czy tiramisu. Zakręcamy słoik, pakujemy do koszyka i cieszymy się pysznym deserem na łonie natury. Tylko nie zapomnijcie o łyżeczkach! 😉
kanapki: przekrójcie ciabattę, posmarujcie ją zielonym pesto, dodajcie mozzarellę, suszone pomidory, awokado czy grillowane warzywa. Całość zawińcie w folię aluminiową i wrzućcie na kilka minut na grilla. Pychota! Fajnie sprawdzą się też kanapki z sałatką z kurczaka.
sałatki w słoikach: na dole – ulubiony dressing. A potem układamy to, co mamy pod ręką 🙂 – kasza, makaron, ryż, soczewica, ulubione orzechy, pestki, warzywa, kiełki. Świetna, jednoporcjowa, bardzo wygodna forma przekąski.

kolorowe smoothies: kompozycja smaków – dowolna. Ogranicza  nas tylko wyobraźnia 🙂 Na piknik najlepiej zabrać gęste, owocowe koktajle. Warto spróbować nieco bardziej egzotycznych połączeń i wykorzystać mleczko kokosowe, mango czy mrożone maliny. Sprawdzi się też awokado, orzechy, nasiona chia. Koktajl, nie dość, że smaczny, będzie wtedy bardzo sycący i zdrowy.
Fot. Mraczek Photo
Dziękuję za miły wieczór Joli Kleser za pyszne inspiracje, Sok Życia, Rogalik, Cook Yourself, Nicpoń w Kuchni (bardzo miło było z Wami gotować), pozostałym uczestniczkom warsztatów no i przede wszystkim sponsorowi – firmie Panul. Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja do wspólnego gotowania 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj