Dotychczas nie miałam wiele sposobności do gotowania z wołowiną. Zawsze myślałam, że nie przepadam za czerwonym mięsem… do czasu. Zaproszenie na warszataty z wołowiną QMP przyjęłam z myślą, że może w końcu dowiem się, jak dobrze przygotować ten rodzaj mięsa. Nie myliłam się, to była dla mnie doskonała lekcja i możliwość poznania nowych przepisów, technik kulinarnych i połączeń smakowych.
Warszaty odbyły się w warszawskim Food Lab Studio, a przewodził im Grzegorz Łapanowski. Jednak nim przystąpiliśmy do przygotowywania potraw, wysłuchaliśmy krótkiego wykładu prof. Agnieszki Wierzbickiej z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW. Wykład ten wyjaśnił nam, na czym polega system certyfikacji QMP (ang. Quality Meat Program), który stworzony został w celu produkcji wołowiny najlepszej jakości. Mięso z takim certyfikatem objęte jest szczególną kontrolą i poddawane badaniom na każdym etapie produkcji. Dzięki temu wołowina ze znakiem QMP jest niezwykle krucha, soczysta i miękka, o czym mogliśmy się przekonać, przygotowując dania z jej wykorzystaniem.
Pod okiem Grzegorza Łapanowskiego i zespołu utalentowanych kucharzy, wyczarowaliśmy potrawy, które zachwyciły mnie swoim smakiem. Przekonałam się, że gotowanie z dobrej jakości wołowiną jest nie tylko prostsze niż myślałam, lecz niesie ze sobą ogromne możliwości eksperymentowania z różnymi połączeniami smakowymi. Chyba najbardziej smakował mi stek z antrykotu z sosem holenderskim, puree, szpinakiem i pieczarką portobello. To danie, które z pewnością powtórzę we własnej kuchni!
Rostbef z puree ziemniaczanym, pieczarką portobello, szpinakiem i sosem holenderskim; Bekon burger z jajkiem przepiórczym w maślanej brioche |
Rostbef z redukcją soku jabłkowego, musztardowcem i chlebem z ogniska |
Bulion wołowy z estragonem i oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, guacamole i salsą pomidorową |
A na deser – pyszne sorbety z solonym karmelem 🙂 |
Bardzo się cieszę, że miałam okazję wziąć udział w tych warsztatach, bo wiele się nauczyłam. Wiem już, że potrawy z dobrej jakości wołowiny są pyszne i wcale nie takie trudne do przygotowania 😉
Więcej informacji o systemie QMP, przepisy oraz porady możecie znaleźć na stronie Kocham Wołowinę.
Brak komentarzy