Szybkie, proste, bardzo smaczne ciasto marchewkowe. W wersji zdrowszej, bo zamiast mąki użyłam tym razem zmielonych płatków owsianych. W środku wilgotne i przyjemnie słodkie. Idealne na piknik 🙂
Marchewkowe ciasto owsiane z jabłkiem i bananem
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- Garść rodzynek
- Garść wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Masło i bułka tarta do obsypania formy
- Jogurt grecki, skórka starta z cytryny i pomarańczy – do dekoracji
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce. Marchew obrać i również zetrzeć na tarce. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Wszystkie owoce wymieszać w misce, dodać cynamon i sok z cytryny.
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo wlewać cienką stróżką olej, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę owsianą z pozostałymi suchymi składnikami. Gdy masa się połączy, dodać starte owoce i krótko zmiksować. Do ciasta dodać rodzynki i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, aż ciasto będzie zezłocone, a patyczek wbity w środek nie będzie oblepiony surowym ciastem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem udekorować gęstym jogurtem i posypać skórką z cytrusów.
Smacznego!
Brak komentarzy