Czasem nie potrzeba wiele, by zamienić zwyczajne, najprostsze ciasto w wybornie pachnący, aromatyczny wypiek. Tym razem magicznym dodatkiem okazał się kardamon, który odgrywa w tym cieście naprawdę dużą rolę. Śliwki, świeże figi, kilka wiśni z nalewki… Tak naprawdę owoce są tutaj dodatkiem dowolnym, bo wszystkie będą się dobrze komponować z delikatnie kardamonowym ciastem. Polecam podawać go z waniliowym sosem, który dopełnia smakiem cały deser. Idealny wybór na leniwe popołudnie, kiedy nie mamy ochoty spędzać w kuchni wielu godzin. Tutaj nawet mikser nie jest potrzebny.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
5 jajek
1 szklanka oleju
1/2 kg śliwek
2 świeże figi
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Oprószyć mąką. Figi umyć i pokroić w plastry.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu wymieszać jajka z olejem, po czym wlać je do suchych składników i wymieszać dokładnie. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Oprószyć cukrem pudrem lub podawać z sosem waniliowym.
Sos: 1 szklankę śmietanki 30% zagotować z 6 łyżkami cukru i przekrojoną na pół laską wanilii. Gotować przez około 10 minut, mieszając. Pozostawić do zgęstnienia.
inspiracja: Claudia, nr 9/2014
Brak komentarzy