Bez kategorii

Babka jogurtowa. Pomarańczowo-czekoladowa

Kolejna propozycja na wielkanocny stół. Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu babka dla wszystkich miłośników wilgotnych, długo utrzymujących świeżość ciast. Połączenie pomarańczy z czekoladą, tak przeze mnie lubiane w kupnej tabliczce, przemyciłam do foremki – i jestem z tego pomysłu więcej niż zadowolona! Polecam 🙂

 

inspiracja

Składniki (powinny mieć temp. pokojową!):


  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 duże jajka 
  • otarta skórka z pomarańczy
  • aromat pomarańczowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.

W osobnym naczyniu połączyć razem jajka, jogurt, ekstrakt, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i roztopioną czekoladę. Do formy z kominkiem (natłuszczonej i wysypanej mąką – ja piekłam w silikonowej i niczym jej nie smarowałam) przelać jasne ciasto, następnie ciemne i znowu jasne. Zrobić kilka “esów-floresów” patyczkiem, aby warstwy utworzyły ciekawy wzorek.

Piec w 180 stopniach przez około 35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować polewę: roztopić czekoladę, dodać do niej kremówkę i wymieszać na lśniącą polewę. Udekorować nią babkę, pozostawić do stężenia.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj