Lubicie warzywa strączkowe? Ja bardzo! Są bardzo dobrym źródłem białka i na długo potrafią zaspokoić głód. Tym razem użyłam zielonej soczewicy, którą połączyłam z burakami. Co z tego wyszło? Zaskakująco smaczne kotlety. Polecam, na obiad i nie tylko!
Składniki (na ok. 8 kotletów):
- 350 g ugotowanych buraków
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy Halina
- 50 g sera feta
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki (lub trochę więcej)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko ostudzić. Ugotowane i obrane buraki umieścić w pojemniku blendera lub malakserze, dodać ser feta, posiekaną cebulę, czosnek i soczewicę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, wsypać mąkę i dodać jajko. Wymieszać. Masa nie powinna być zbyt rzadka – jeśli formowanie kotletów sprawia problem, dodać jeszcze trochę mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, aż panierka się zrumieni. Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z ulubionymi dodatkami lub sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy