Bez kategorii

Torciki bezowe

Ten wpis to dla mnie debiut. I to podw贸jny 馃檪 Przede wszystkim w roli kulinarnej blogerki. Mam nadziej臋, 偶e sprawdz臋 si臋 w nowej funkcji tak samo dobrze, jak przy pieczeniu (i tu drugi debiut) moich pierwszych torcik贸w bezowych. Zainspirowana tym przepisem upiek艂am i…staci艂am dla nich g艂ow臋. Gor膮co namawiam do zrobienia tego pysznego deseru. To idealny pomys艂 na os艂odzenie nieub艂agalnego ko艅ca wakacji…
A Wy… trzymajcie kciuki, aby m贸j blogowy debiut by艂 r贸wnie udany, jak ten kulinarny 馃檪

Sk艂adniki (4szt.)
  • 4 艣rednie bia艂ka
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g cukru pudru
  • 500 ml 艣mietanki krem贸wki 30%
  • dowolne 艣wie偶e owoce (u mnie maliny, bor贸wka, nektarynka)
Bia艂ka wbi膰 do miski miksera i lekko ubija膰. Nast臋pnie stopniowo dodawa膰 cukier kryszta艂. Beza powinna by膰 bia艂a, l艣ni膮ca, g艂adka i sztywna. Do piany doda膰 cukier puder i miesza膰 na najni偶szych obrotach miksera a偶 cukier po艂膮czy si臋 z bez膮.Na papierze do pieczenia o艂贸wkiem obrysowa膰 talerzyki (najlepiej deserowe). Z pomoc膮 r臋kawa cukierniczego (albo zwyk艂ego worka na mro偶onki z odci臋tym rogiem) wyciska膰 na papier bez臋, mniejsz膮 o ok. 0,5 cm od narysowanej kraw臋dzi. Warstwa bezy powinna mie膰 oko艂o 1,5 cm wysoko艣ci.
Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut. Nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 110 stopni i pieczemy kolejne 40 鈥 45 minut.
Zimn膮 艣mietan臋 ubijamy, nie dodaj膮c ju偶 do niej cukru. Gdy beza ca艂kowicie wystygnie, dekorujemy j膮 bit膮 艣mietan膮 i owocami.

Brak komentarzy

Skomentuj