Bez kategorii

Lemon dimples

Kolejny przepis, obok którego nie można przejść obojętnie 😉 Ciasteczka-słoneczka, czyli kruche ciastka z cytrynowym kremem rozweselą każdego, kto je spróbuje. Te słodko-kwaśne cuda od razu przywołują słoneczne skojarzenia – sprawdzą się więc idealnie w czasie nadchodzącej jesieni. Nie zwlekajcie jednak tak długo, upieczcie je już dziś! Przepis, minimalnie przeze mnie zmieniony, znaleziony na niezawodnych Moich Wypiekach.

Składniki: (na dwie blachy ciastek)

  • 170 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam kilka kropli aromatu migdałowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1 szklanka lemon curd (robiłam z tego przepisu)

Masło utrzeć mikserem do białości. Dodać cukry i dalej miksować. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny, aromat.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować. Ulepić kulę z ciasta, owinąć go w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Przygotować blachę, pokryć ją papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki (robiłam takie o średnicy 5zł), układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (niemal do samej blachy; inaczej ciasto urośnie a lemon curd wypłynie z ciastka). Wypełnić lemon curd (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj