Pasztety/ Wege

Pasztet z cukinii

Cukinię mam w kuchni przez cały rok, wykorzystując ją na wszystkie możliwe sposoby. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z cukinii. I wiecie co? Po raz kolejny przekonałam się, że to chyba jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw.

Kiedy nie mam  pomysłu, co zrobić na obiad, kroję ją w kawałki i podsmażam na patelni razem z przyprawami. Odkąd odkryłam ciasto z cukinią i mąką kokosową, które smakuje jak sernik, również bardzo często gości w mojej kuchni. Faszerowane cukinie to klasyka gatunku. Ale pasztet? Pasztet z cukinii to dla mnie nowość 🙂

Uwielbiam testować nowe pomysły na warzywne pasztety. Są pyszne! Wypróbujcie ten przepis, szczególnie jeśli tak jak ja przytaszczycie do domu nową dostawę cukinii z działki czy ryneczku. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni!

pasztet z cukinii

Składniki:

  • 3 szklanki (ok. 500 g) cukinii startej na tarce (ze skórką) i odciśniętej
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej*
  • kawałek startego imbiru (1 cm)
  • pół pęczka cebulki dymki (ze szczypiorem)
  • Przyprawy:
  • sół, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki oregano

*można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Cukinię dobrze odcinąć z nadmiaru soku. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojony imbir i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

W dużej misce umieścić starte warzywa, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, olej, posiekaną dymkę oraz kaszę kukurydzianą. Zmiksować wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do foremki i piec ok. 50-60 minut.

 

Na podstawie przepisu znalezionego na blogu Agnieszki Maciąg

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Malwina
    3 października 2018 at 11:33

    Wypróbowałam w weekend. Naprawdę super przepis. Prosty, tani, szybki. Do tego sam pasztet jest przesmaczny 🙂 Dziękuję!

  • Reply
    malwinus
    26 grudnia 2018 at 23:51

    A można zamiast kaszy kukurydzianej mąkę kukurydzianą zastosować? No i pytanie o olej, czy ma być zwykły kujawski czy np. może być oliwa z oliwek?

    • Reply
      Planeta Smaku
      27 grudnia 2018 at 07:32

      Zamiast kaszy kukurydzianej można użyć kaszy manny. Z mąką bym nie próbowała – kasza pęcznieje, przez co składniki lepiej się łączą. Olej może być rzepakowy lub inny neutralny, np. słonecznikowy.
      Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Karolina
    7 czerwca 2020 at 15:57

    Ten przepis to jakaś petarda!!! Jest genialny, a smak pasztetu wyśmienity. Rozpływa się w ustach i chce się jeść bez końca.

    • Reply
      Planeta Smaku
      7 czerwca 2020 at 20:28

      Dziękuję za opinię, bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂

      • Reply
        Karolina
        2 sierpnia 2020 at 20:03

        Pasztet jest tak pyszny, że zastanawiam się czy można go zamrozić?

  • Reply
    Karolina
    2 sierpnia 2020 at 20:02

    Pasztet jest tak pyszny, że zastanawiam się czy można go zamrozić?

    • Reply
      Planeta Smaku
      6 sierpnia 2020 at 08:39

      Cieszę się, że smakuje 🙂 tak, jak najbardziej można mrozić pasztet.

      • Reply
        Karolina
        20 sierpnia 2020 at 11:50

        Pani Aneto, pasztet robi furorę 🙂 Próbowała go moja Mama i nie mogła wyjść z podziw kompozycji smakowej. Dodam, że Mama jest typową „mięsożerczynią ;)” i nigdy nie była fanem cukinii (po zjedzeniu pasztetu się to zmieniło ;)). Poprosiła, abym w weekend znowu przygotowała pasztet :). Przepis jest hitem! GRATULUJĘ 🙂

        • Reply
          Planeta Smaku
          22 sierpnia 2020 at 07:18

          Super!! Bardzo mnie cieszą takie komentarze ❤️

    Skomentuj