Cukinię mam w kuchni przez cały rok, wykorzystując ją na wszystkie możliwe sposoby. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z cukinii. I wiecie co? Po raz kolejny przekonałam się, że to chyba jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw.
Kiedy nie mam pomysłu, co zrobić na obiad, kroję ją w kawałki i podsmażam na patelni razem z przyprawami. Odkąd odkryłam ciasto z cukinią i mąką kokosową, które smakuje jak sernik, również bardzo często gości w mojej kuchni. Faszerowane cukinie to klasyka gatunku. Ale pasztet? Pasztet z cukinii to dla mnie nowość 🙂
Uwielbiam testować nowe pomysły na warzywne pasztety. Są pyszne! Wypróbujcie ten przepis, szczególnie jeśli tak jak ja przytaszczycie do domu nową dostawę cukinii z działki czy ryneczku. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni!
- 3 szklanki (ok. 500 g) cukinii startej na tarce (ze skórką) i odciśniętej
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej*
- kawałek startego imbiru (1 cm)
- pół pęczka cebulki dymki (ze szczypiorem)
- Przyprawy:
- sół, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki oregano
*można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Cukinię dobrze odcinąć z nadmiaru soku. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojony imbir i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
W dużej misce umieścić starte warzywa, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, olej, posiekaną dymkę oraz kaszę kukurydzianą. Zmiksować wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do foremki i piec ok. 50-60 minut.
Na podstawie przepisu znalezionego na blogu Agnieszki Maciąg
10 komentarzy
Malwina
3 października 2018 at 11:33Wypróbowałam w weekend. Naprawdę super przepis. Prosty, tani, szybki. Do tego sam pasztet jest przesmaczny 🙂 Dziękuję!
malwinus
26 grudnia 2018 at 23:51A można zamiast kaszy kukurydzianej mąkę kukurydzianą zastosować? No i pytanie o olej, czy ma być zwykły kujawski czy np. może być oliwa z oliwek?
Planeta Smaku
27 grudnia 2018 at 07:32Zamiast kaszy kukurydzianej można użyć kaszy manny. Z mąką bym nie próbowała – kasza pęcznieje, przez co składniki lepiej się łączą. Olej może być rzepakowy lub inny neutralny, np. słonecznikowy.
Pozdrawiam 🙂
Karolina
7 czerwca 2020 at 15:57Ten przepis to jakaś petarda!!! Jest genialny, a smak pasztetu wyśmienity. Rozpływa się w ustach i chce się jeść bez końca.
Planeta Smaku
7 czerwca 2020 at 20:28Dziękuję za opinię, bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Karolina
2 sierpnia 2020 at 20:03Pasztet jest tak pyszny, że zastanawiam się czy można go zamrozić?
Karolina
2 sierpnia 2020 at 20:02Pasztet jest tak pyszny, że zastanawiam się czy można go zamrozić?
Planeta Smaku
6 sierpnia 2020 at 08:39Cieszę się, że smakuje 🙂 tak, jak najbardziej można mrozić pasztet.
Karolina
20 sierpnia 2020 at 11:50Pani Aneto, pasztet robi furorę 🙂 Próbowała go moja Mama i nie mogła wyjść z podziw kompozycji smakowej. Dodam, że Mama jest typową „mięsożerczynią ;)” i nigdy nie była fanem cukinii (po zjedzeniu pasztetu się to zmieniło ;)). Poprosiła, abym w weekend znowu przygotowała pasztet :). Przepis jest hitem! GRATULUJĘ 🙂
Planeta Smaku
22 sierpnia 2020 at 07:18Super!! Bardzo mnie cieszą takie komentarze ❤️