Prawdziwie jesienne smaki. Pasztet z soczewicy i marchewki to jeden z moich ulubionych pasztetów. Za tymi mięsnymi nie przepadam, ale wegetariańskie mogłabym jeść na okrągło – są takie pyszne! Soczewica to dobre źródło białka, warto więc włączyć ją do swojej diety. Pasztet ma zwartą strukturę i piękny kolor, dobrze się kroi i nie kruszy. Bardzo polecam, jest szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny!
Inspiracja z bloga Pozytywne Żywienie
Składniki na 1 keksówkę:
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
- przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
- garść słonecznika i maku do posypania
Marchew i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa oraz przeciśnięte ząbki czosnku i dusić przez kilka minut. Dodać przyprawy i pastę curry. Zawartość patelni wymieszać w misce z soczewicą. Spróbować, czy masa jest dobrze doprawiona, dodać jajka i wymieszać. Przelać do keksówki (o wym. dolnych 27 x 9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem i makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
2 komentarze
Alicja
19 listopada 2018 at 23:21Pasztet z soczewicy i marchewki jest pyszny !!! Robię go kolejny raz ! Dziękuję za przepis ! ???
Planeta Smaku
20 listopada 2018 at 07:21Super, bardzo się cieszę! Tym bardziej, że to także mój ulubiony pasztet 🙂