Pasztety

Pasztet z soczewicy i marchewki

Prawdziwie jesienne smaki. Pasztet z soczewicy i marchewki to jeden z moich ulubionych pasztetów. Za tymi mięsnymi nie przepadam, ale wegetariańskie mogłabym jeść na okrągło – są takie pyszne! Soczewica to dobre źródło białka, warto więc włączyć ją do swojej diety. Pasztet ma zwartą strukturę i piękny kolor, dobrze się kroi i nie kruszy. Bardzo polecam, jest szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny!

Inspiracja z bloga Pozytywne Żywienie

Składniki na 1 keksówkę:

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
  • przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
  • garść słonecznika i maku do posypania
Do garnka wlać 2 szklanki wody, zagotować. Dodać szczyptę soli, wsypać soczewicę i gotować przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty – odcedzić. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Marchew i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa oraz przeciśnięte ząbki czosnku i dusić przez kilka minut. Dodać przyprawy i pastę curry. Zawartość patelni wymieszać w misce z soczewicą. Spróbować, czy masa jest dobrze doprawiona, dodać jajka i wymieszać. Przelać do keksówki (o wym. dolnych 27 x 9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem i makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić przed pokrojeniem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj