Wszyscy dobrze znamy płatki owsiane. Z rozpoznawalnością kaszy owsianej jest nieco gorzej. Pora to zmienić! Kasza ma bowiem przewagę nad płatkami, ze względu na to, że jest mniej przetworzona. Przez bogactwo błonnika i składników mineralnych zasługuje na chwilę uwagi. Nadaje się zarówno na słono, jak i na słodko. W kokosowym puddingu sprawdziła się rewelacyjnie!
Kokosowy pudding z kaszy owsianej
Składniki na 2 pucharki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ¾ szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy owsianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Szczypta soli
- ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
W garnku zagotować mleko i mleko kokosowe. Dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy, wsypać kaszę. Mieszając, gotować przez około 20-30 minut, aż kasza wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę oleju kokosowego i likier kokosowy, według uznania. Garnek z kaszą zestawić z ognia, przykryć pokrywą i pozostawić do ostygnięcia. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować kaszę na gładką masę.
Tak przygotowany pudding przełożyć do pucharków, zostawiając po łyżce masy na wierzch. Udekorować dżemem, przykryć resztą kaszy i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić lub podawać od razu.
WSKAZÓWKA: Jeśli kasza w czasie gotowania szybko wchłonie płyn, dolejmy nieco więcej mleka, by się nie przypaliła. Z kolei jeżeli nie posiadamy blendera, możemy podać pudding w podstawowej postaci, bez dodatkowego rozdrabniania kaszy.
To już trzeci przepis, który stworzyłam w ramach współpracy przy kampanii „Lubię Kaszę”, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
. Zachęcam do obserwowania fanpage’a kampanii na Facebooku, gdzie czekają na Was różne niespodzianki 🙂 Po więcej inspiracji zapraszam na stronę lubiekasze.pl
. Zachęcam do obserwowania fanpage’a kampanii na Facebooku, gdzie czekają na Was różne niespodzianki 🙂 Po więcej inspiracji zapraszam na stronę lubiekasze.pl
Brak komentarzy