Śmiało mogę powiedzieć, że omlet owsiany przerobiłam już kilkadziesiąt (o ile nie kilkaset!) razy. Ostatnio to jedno z moich ulubionych śniadań, dlatego dopracowałam przepis do perfekcji 😉 Wersję z jabłkami lubię chyba najbardziej! Taki placek potrafi utrzymać mój głód w ryzach nawet przez 3-4 godziny. To porządna dawka wartościowych kalorii pochodząch z płatków owsianych i jajek. Dodatek startego jabłka sprawia, że omlet jest przyjemnie wilgotny i lekko słodki. Cynamon natomiast reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego gwałtownym spadkom. Sposób wykonania jest banalnie prosty – jeśli więc znudziły Wam się kanapki czy owsianki, koniecznie spróbujcie tego omletu!
Składniki na 1 omlet:
- 1/2 jabłka
- 2 białka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki płatków owsianych
- opcjonalnie: odrobina cukru/miodu lub mała garść rodzynek/orzechów
- dżem/twarożek/masło orzechowe – do podania
Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jeśli jest bardzo soczyste, delikatnie odcisnąć nadmiar soku (i wypić 🙂 ). W misce umieścić wszystkie składniki i za pomocą blendera zmiksować wszystko na dość jednolitą masę, tak, by płatki zostały rozdrobnione (w masie powinny się pojawić drobne pęcherzyki powietrza – wtedy omlet będzie puszysty). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać masę i postawić na małym ogniu. Smażyć, aż spód będzie rumiany, po czym nakryć patelnię pokrywką i odwrócić do góry nogami – tak, by omlet znalazł się na pokrywce. Delikatnie zsunąć placek z powrotem na patelnię (nieusmażoną stroną do dołu). Smażyć jeszcze przez ok. minutę.
Gotowy omlet przełożyć na talerz i posmarować ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy