Dynia w wypiekach sprawdza się zaskakująco dobrze. Dodaje pięknego, głębokiego koloru i ciekawego, lekko korzennego i słodkiego smaku, Amerykanie wiedzą, co dobre – Pumpkin Pie jest u nich jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesiennym! Dziś chciałam zaprezentować Wam moją eksperymentalną wersję placka dyniowego – na kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Dodatek masła orzechowego do ciasta i oleju z orzechów włoskich do masy sprawiły, że deser ten idealnie nadaje się na jesienne popołudnie. Pycha! 🙂
Składniki:
- Ciasto:
- 85 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 120 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 40 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- Masa:
- 450 g upieczonej dyni*
- 1 jajko
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki prażonych jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- dodatkowo: orzechy włoskie i serek kremowy do dekoracji
Do miski przesiać mąkę razową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier, wymieszać. Dodać masło, żółtko i masło orzechowe, zacząć zagniatać ciasto. Dodawać wodę tak, by składniki dobrze się połączyły w jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przełożyć do formy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blachy: 25×35 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie.
Wszystkie składniki na masę dyniową przełożyć do blendera i zmiksować na jednolity krem. Wylać na podpieczony spód. Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić, pokroić w kwadraty i każdy kawałek udekorować serkiem i połówką orzecha włoskiego. Oprószyć cynamonem.
Smacznego!
*pieczona dynia: dynię (najlepiej odmiany Hokkaido) umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wydrążyć pestki, a miąższ obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem rzepakowym i piec przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Brak komentarzy