Śniadanie podano! Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z jeżynami bez glutenu. Zrobione na mące ryżowej i kokosowej są bardzo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. To świetny sposób na zdrowe śniadanie bez glutenu – jeżyny cudownie współgrają z lekkimi, puszystymi placuszkami 🙂 Polecam!
Składniki na ok. 9 małych placuszków:
- 2 białka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka ricotty lub jogurtu greckiego
- olej kokosowy do smażenia
- 1/2 szklanki jeżyn (umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z jogurtem, ksylitolem/cukrem oraz mąką kokosową i ryżową. Do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę, używając łopatki. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Łyżką wykładać ciasto, formując okrągłe placuszki. Na wierzchu każdego ułożyć po 1-2 jeżyny. Smażyć, aż spód się zrumieni, po czym delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami – jogurtem, masłem orzechowym, konfiturą lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy